Wednesday, February 8, 2012

Ambitiöst d.i.y söndagsmatlag (in swedish)

INGREDIENSER ÖRTBRÖD + RÖRA:
25 g jäst (1/2 paket)
6dl vatten
2 tsk salt
1 dl (hårt packad) färska örtkryddor, t.ex. basilika, rosmarin eller timjan
13-14dl vetemjöl

2dl kärnfria oliver (vitlök), svarta eller gröna
100g fetaost
1dl grekisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
soltorkade tomater

GÖR SÅ HÄR:
Smält jästen i en bunke. Värm vattnet (fingervarmt). Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har löst upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt salt. Finhacka örtkryddorna och blanda ner dem i degspadet. Rör i nästan allt vetemjöl i omgångar och arbeta degen smidig för hand. Tillsätt mer/mindre mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30min.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och fös försiktigt ihop den lite. Skär sedan degen med en vass kniv i 4 bitar. Forma dem till 4 längder utan att knåda! Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Gör med en vass kniv några djupa snitt på snedden. Täck med bakduk igen och låt jäsa i 40min. Sätt ugnen på 250grader.
Pensla lite ljummet vatten över baguetterna. Grädda sedan brödet i 8min. Sänk värmen till 200grader och grädda i ytterligare ca 20min. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Men för fan ät medan det är varmt med en klick smör som smälter på både bröd och i mun.

Hacka oliverna och smula fetaosten. Blanda sedan ihop med yoghurten. Pressa i vitlök och krydda med salt och peppar + kryddor efter egen tycke. Jag slängde även i några hackade soltorkade tomater och en tsk olja.

INGREDIENSER SOPPA:
1 gul lök
2msk rapsolja
2-3 potatisar
500g morötter
1/2 kuvert saffran
1 liter grönsaksbuljong
1dl färskpressad apelsin
Salt och peppar

1dl naturell yoghurt
färsk ingefära
hackad gräslök (el. persilja eller annat örtkrydda)

GÖR SÅ HÄR:
Skala och hacka löken, fräs den i olja i en kastrull i några minuter. Skala potatisen och morötterna och skär dem i bitar. Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med saffran. Fräs alltihopa i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och sjud soppan i ca 15min eller tills grönsakerna är mjuka.
Kör ner en stavmixer i kastrullen och låt den få jobba. Blanda i pressad apelsin (va inte blyg med fruktköttet). Värm soppan och späd med ytterligare lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.

Riv ingefäran och blanda den med yoghurten efter smak. Ringla lite av såsen över soppan. Strö på hackade örter.

MATLAGNINGSMUSIK:
* Millencolin - Use your nose
* Millencolin - Pennybridge pioneers
* Mos Def - Black on both sides
* Åtgärdslandet - Demo

Recepten är tagna ifrån receptboken "Soppor, Bröd & Röror". Soppan vart mycket mustigare än sist, men i det långa loppet var det fan brödet + röran som tog hem första priset denna gång. Vi var tre personer som smällde i oss två längder bröd utan att blinka. Middagen tog några timmar att göra iom att brödet behövde över en och en halvtimmas jäsning. Så tänk på det om ni ska kocka! Vi avnjut söndagsmålet med The Hunter. Den skulle kunnat varit bra, men den var väl så där. Jag värmde på den överblivna soppa dagen efter till middag och då var den nästan godare.

No comments: