Sunday, May 10, 2009

Swedish reviews!

MODERAT LIKVIDATION - MAMMUTATION
Det börjar så smått med en klassiskt uppbyggd kängpunklåt och enkla rim. P.K. har vi hört på bandets Myspace tidigare och den har väl gått förbi mina öron några gånger och hängt kvar som en helt okej låt.
Sen blir det några snabba låtar som ”Bra affär”, ”Vi föds” och ”Tortyr” som även dessa så här i början susar förbi mig utan att jag fastnar nämnvärt vid dem.
Jag vet inte vad det är, men jag tror att ljudbilden inte riktigt gör bandet rätt. På de gamla inspelningarna skramlade, rasslade och distade det hela tiden och det är just något sånt som jag saknar lite. Moderat likvidation ska inte låta så här rent i mina öron, de borde ha gått in i en riktig skitstudio istället med nån halvbra ljudtekniker bakom rattarna. Jag blir faktiskt lite besviken.
I det långa introt till levande bomb sänks min gard en aning och jag undrar vad för segt som ska komma, men till min förvåning så får de en revansch hos mig när d-takten drar igång med ett klassiskt ML-riff i stil med som det lät för 25 år sedan! Kanske kändes det monotont där i början så jag verkligen behövde det där breaket? Eller så beror det på att det äntligen spelas på en skrikande cymbal låten igenom istället för hi hat, det gör en stor skillnad för mig.
Jag saknar fortfarande något i ljudet men ser man till låtarna så är de inte helt fy skam. Jag blir inte lika snabbt charmad som jag blev av Kuknackeskivan för 15 år sen men jag tar mig gärna tid att bekanta mig med skivan när det ska åkas buss och tunnelbana vareviga dag.
//TED, COWMAG

MODERAT LIKVIDATION - MAMMUTATION
Jag vet när jag såg gruppen på West Coast Riot 2008 så var mina kompisar inte imponerade precis men de gillar ju inte råpunk av detta slag. Jag är jävligt glad att de är tillbaks faktiskt. Inga långa texter precis men det behöver de inte vara eftersom man ändå kan höra vad de vill på dessa korta texter många gånger. Texterna behandlar om självdestruktion, Politisk korrekta människor, punk osv , alltså de vanliga ämnena men musikaliskt tycker jag att de har utvecklats en hel del sedan sist(skam vore väl annars) och deras snabba hardcore är riktigt trivsam och självklart riktigt rå. (ÅTTA) 7/5-09
//SKRUTT

MODERAT LIKVIDATION - MAMMUTATION
I know when I saw the group on West Coast Riot 2008 so was my mates not so impressed precisely but they don´t like raw punk like this. I was very happy to have them back actually. Not so long lyrics but they don´t have to be that because you can write out what you want in short lyrics like this many times. The lyrics is about selfdestruction, Political correct people, punk etc. the usual things to write about when you´re a punkband but musically they have been developed a lot since the last time(it would be a shame otherwise) and their fast hardcore is really enjoyable and of course really raw. (EIGHT) 7/5-09
//SKRUTT

MODERAT LIKVIDATION - MAMMUTATION
Här är den då. Comebackplattan med Moderat Likvidation. Och Moderat Likvidation har ju fått lika delar ris och ros sedan dom beslutade att köra igen. Själv har jag ännu inte sett dom så hur dom är live år 2009 har jag inte en susning om, blir väl varse det på Punk Illegal hoppas jag.
Men här det alltså nya given "Mammutation" ,som släppts på både LP och CD av D-Takt & Råpunk Records, det ska handla om. Och jag kan tänka mig att många kommer att avfärda plattan som gubbig, inte lika bra som förr, osv... Hur låter det då? Är det gubbigt? Nej, jag tycker fan inte det... Tycker att Moderat Likvidation år 2009 (på skiva i alla fall) står sig jävligt bra jämfört med dom "yngre" banden som vevar idag. och Fjalle låter ju minst lika förbannad idag som han gjorde då... Är det lika bra som förr? Tror att det är snudd på omöjligt att bedömma ( i alla fall för mig). Det är liksom två helt olika saker. Dom gamla ML plattorna har man ju lyssnat frekvent på sedan urminnes tider, och nostalgi är svårt att tävla emot. Så även OM denna skivan skulle vara lika bra så är liksom "Nitad", "Tio Timmar" & "Proggerebell" så jävla inpräntade i skallen. Om några år kanske jag kan svara på om den är lika bra, men nu är det omöjligt. Men alla ni som avfärdar den innan ni inte ens har hört den kommer ju missa en jävligt bra platta, för bra är det som sagt. Mycket bättre än jag hade trott. För även jag hade dömt denna skiva på förhand... Men tji fick jag! Välkomna tillbaka!
//MASKEN, BLOGGASFUCK

TORTYR - INGEN KOMMER UNDAN
Äntligen ute! Tortyr ifrån Finspång fulländsdebuterar. Jag recenserade ju denna redan i september förra året då jag fick den som promo av Claes som sjunger och lirar gitarr... Och jag har faktiskt inget nytt att säga nu jämfört med då mer än att jag fick rätt :-) . Och att det är jävligt göttigt att den äntligen kommit ut. På D-Takt & Råpunk Records....
Så äntligen kom den i brevlådan... Tortyrs senaste inspelning, en 12 låtars råpunks/crust bomb kallad "Ingen kommer undan". Stenhårt mangel med ett sinnessjukt trycka i ljudet vilket gör det hela ännu hårdare. Speciellt basljudet framkallar ju en dräggelsträng i mungipan, sicket muller! Tror knappt att jag läst en enda recension av Tortyr utan att Skitsystem nämnts. Det är ju inget negativt i och för sig att jämföras med Skitsystem, men den största likheten mellan dessa band är väl att båda innehåller folk som tidigare vevat dödsmetall... för sååå jävla lika musikaliskt tycker jag inte dom är. Tortyr är mycket elakare i sitt sound tycker jag + lite influenser från andra sidan Atlanten. Utan att för den saken skull tappa dom klassiska svenska råpunks rötterna... Satan vad med många bra band det finns i sverige nuförtiden...
Bakom det ultrafeta manglet så gömmer det sig ibland lite elaka gitarrslingor och sådant uppskattas nästan alltid av mig. Låter fan så snyggt när det ligger där lite bakom allt det andra och bara fyller ut... bra variation på låtarna också, ibland smäller det på utav bara helvete, för att sedan bli lite mera mellantempo gubbkäng. Det enda jag saknar är en riktig 4-panna. Men det är väl en fetish jag har, det där med fyrtakts stänkare... Jag hoppas (och tror) att det här kommer släppas av någon, om det finns nån rättvisa kvar, och se då till att skaffa denna och digga med till blivande allsångsfavoriter som "Ingen ånger", "Faller", och "Dom blindas lakej".
//MASKEN, BLOGGASFUCK

TORTYR - INGEN KOMMER UNDAN
Jag har den senaste tiden mest lyssnat på Aggressiva Kostymer, Mimikry, Tysta Mari, En Svensk Tiger och så Mimikry (såklart) - sjunga-med-punk-på-svenska kanske man kan säga. Men nu känns det som om det är dags för en längre mangelperiod igen. Åtminstone kommer Finspångsfavoriterna i Tortyr vara ett av sommarens hetaste kort. Fullängdsdebuten "Ingen kommer undan" är precis så fantastisk som jag hade hoppats. Det här superfet kvalitetscrust i samma anda som Skitsystem. Det är tajt, fläskigt, in-your-face-mangel. Jag vill stadgediva, poga, mosha, blöda och spela lufttrummor på en och samma gång. Briljant!
//MIKAEL SÖRLING, TURIST I TILLVARON

WARVICTIMS - DOGS OF WAR
Ja då var det dags igen... En ny 7'' från Warvictims med 4 dängor om krig, krig och åter krig. Har ingenting att skriva om dom som jag inte skrivit tidigare, då jag redan recenserat inte mindre än 9 skivor med dom innan här på bloggen och hyllat dom sedan singel nummer 1. Warre låter precis som man förväntar sig (ännu så länge, har fått ett smakprov på en kommande release där det låter lite annorlunda....) att dom ska låta. Och jag är jävligt tacksam för det, med tanke på att det enligt mig är ett av sveriges bästa band. Så det är bara att ta av sig hatten igen för Sylen, Jocke och Per, och tacka för att dom ännu en gång lyckats vända och vrida på gamla väl nötta kängriff men ändå får det att sticka ut i mängden och dominera. Respekt! Och som vanligt så har dom en hel drös plattor på gång. Närmare bestämt 7st 7'' och en split 10'' står det på deras myspace + att 27 nya låtar smälldes in i förra veckan.....
//MASKEN, BLOGGASFUCK

WARVICTIMS - DOGS OF WAR

Extremt produktiva Warvictims ligger inte på latsidan. Fyra låtars vinylen "Dogs of war" är den senaste utgåvan. Och som det mesta Warre gjort handlar det om kvalitetskäng. Masken uttryckte det så väl på sin blogg "ännu en gång lyckats vända och vrida på gamla väl nötta kängriff men ändå får det att sticka ut i mängden och dominera". Det är exakt det som är Warvictims adelsmärke.
Jag gillar den här singeln som tusan men den kommer inte upp i riktigt samma standard som albumet "Lögnen om fredsavtalet". Warvictims låter helt enkelt lite råare på svenska.
//MIKAEL SÖRLING, TURIST I TILLVARON

No comments: