Friday, August 28, 2009

Warvictims interview, DISTORT HACKNEY (in swedish)

Sorry it's in swedish...

Den här intervjun gjordes ett tag innan vi gick ut med sanningen. Tanken va väl att den skulle slängas upp på Tony's DISTORT HACKNEY, men nu blev det ju inte så. Tony har översatt den till engelska, den versionen ska va med i ett zine från Sydafrika som heter "KAWAIIZINE".

- - - - - - - - - - - -

1. Jag laste en Warvictims intervju dar det havdades att bandet inte tyckte att Discharge var sa bra egentligen, utan att det mest var symbolismen och typsnittet som var av intresse. SICKEN DISS, DOUCHE BAGS!!!! Det var det samsta skiten jag har hort nagonsin...Kommentar? Allt innan Massacre Divine LPn ar ju ofelbart.

FISEN: Tycker mest att det verkar som att folk lyssnar på Discharge bara för att man ska lyssna på dom. Själv tycker jag att det är ett ganska långtråkigt och risigt band. Finns så jävla mycket bättre band som börjar på DIS. Köpte ”Never Again” i högstadiet, så nog har man skrålat och vrålat med i refrängen till Protest & Survive mer än en gång. Fick tips om att jag skulle kolla in ”Why” och ”Hear nothing, see nothing…” så jag köpte dom två skivorna för nån vecka sen och jag måste faktiskt erkänna att jag tyckte 5-6 låtar va rätt ok. Men ändå, Discharge är och förblir fortfarande ett överskattat band. Jag hatar när folk jämför oss med Discharge i recensioner. Ser faktiskt inga likheter som helst. Jag har nallat det mesta från gamla svenska band när jag gjort musik till Warvictims. Sen att dom i sin tur kanske nallat från Discharge är en annan sak.
FETEBOB: Asså Discharge e väl bra men det e ju inte så rått... tycker en del av klonerna som kom i efterdyningarna a kärnvapenmakten är bättre. Ett praktexempel på detta e ju Disclose som tog discharge och gjorde det till sitt eget, ja tycker det e grymt bra. Lyssna på Disaster 12" så e det likadant där, ett jävla driv och fläsk fast det e snott alltihop. Det e väl det vi eftersträvar; att sno så man hör och göra det bättre.
CHALLE: Jag tyckte Discharge va rätt bra från början, men det va bara för att jag inte visste bättre. Om jag minns rätt så va Disfear "religion" epn det första kängen jag hörde. Fick låna den av brorsans lumparpolare ..93 och har älskat dis-stilen sen dess. Fick man ju nyss om Discharge, att dom skulle va gudarna och bla bla bla… Discharge är ju fan totalt oråa om man jämför med så gott som alla dis-kloner som kommit efter dom. Hade inte Discharge myntat d-takten hade nåt annat pissband gjort det till slut, så folk kan sluta va så patetiska och sätta bandet på nån jävla piedestal. Dom är överskattade. Punkt slut.
FISEN: Fan vad det känns som att vi verkligen hatar Discharge. Haha. Folk brukar kontra med ”Om ni inte gillar dom, varför har ni då rippat deras logga?”. Vi har inte rippat den från Discharge, vi har snott den från Disclose. Så håll käft!

2. Line up, historia, discografi, instrument, skivor, budskap, medlemmar, mysapce, kontakt information for de som behover, tillagg etc?

FISEN: Samma tjat i varje intervju. Fel att kolla upp lite research innan så slipper vi svara på såna här skit frågor. Det mesta av dina svar finns på våran myspace sida: www. myspace. com/warvictims
FETEBOB: Budskapet ligger i lyssnarens öra, vi har bestämda uppfattningar men dem håller vi för oss själva. Warvictims är emot krig.
CHALLE: Kolla upp det nån annanstans. Om du hade svarat på den fråga kanske 10 ggr de senaste två månaderna redan skulle du nog också va rätt less på den. Säger som Fisen, glo på myspace-sidan istället. Där har du fakta. Sen är det lättare att ha koll där, vi har så dålig koll själva.

3. Vad ar det har for nagot snack om att Warvictims ska ut pa turne? Har ni allsa inte varit ute och spelat hittils? Varfor inte? Har ni torgskrack eller? Ok men om det nu ar sa att det ska spelas kommer ni till England?

FISEN: Vi ska ut och göra europa osäkert under tre veckor nu i augusti-september. Det kommer bli ett jävla mangel! Fick precis klart med vilken line-up vi kommer åka ut med igår. Det kommer nog bli bra. Vi har en vecka på oss att repa in 15-17 låtar innan vi åker ut. Det kan inte bli annat än fuse. Vi har fått en herrans massa förfrågningar och erbjudanden om turnéer runt om hela världen. Skulle gärna tacka ja till allt, men vi är ett ganska flyktigt band, men vet aldrig riktigt vilka som är med. Folk är utspridda över hela Sverige och det är mest bara en jävla massa skit jämt och ständigt så anarki i UK får vänta ett tag. Kanske att vi kan ta oss iväg en vecka eller två i slutet på 2008 eller början på 2009. Det hade faktiskt varit lite mulligt. Gå på skräckmuseum och turista i London och dricka pints på nån halvsunkig pub. Gött de! Cesar/Dogma Destroyer försöka styra upp en kort sväng i Mexico också. Det är så jävla mycket hela tiden så man blir fan snurrig. Shit Town kommer iaf att plocka oskulden på Warvictims. Ses där!
FETEBOB: Va fan, allt skiter sig ju jämt och ja har aldrig ngra pengar, går man i skolan e man fattig vet du. Torgskräck e väl bara förnamnet, panikångest och grava alkoholproblem ställer till det för oss. Den här gången ska vi försöka fixa det. England e grymt, skulle vilja spela där men ja vet inte. Ödet får avgöra.
CHALLE: Vi har ju inte funnits så jävla länge heller. Sen har vi inte haft nån fast line-up. Nu är det väl vi tre som är dom fasta medlemmarna i bandet kan man säga. Sen kan resten variera lite. Trummisar har vi använt en jävla massa olika. Va jag menar är, svårt att dra ihop en turné när alla är så spridda och håller på med skit på varsitt håll… Sen ska ju tilläggas att spela live är ganska tråkigt. En spelning nångång ibland, okej… Men det är fan roligare att göra skivor i slutändan. Åker mest på turné för upplevelsen. Stå på scen är ingenting som jag längtar till kan jag säga…

4. Favorit booze / knark / skiva / zine?

FISEN: Carlsberg (folle), Corona (starkis) / Lugnande medel / Bonnie prince Billy – I see a darkness (just nu) / Sika Äpärä och andra svenska zines från 90-talet.
FETEBOB: ah... Hb och diverse starksprit men ja blir så bäng av det så man får försöka hålla sig till apertiffer eller bira. Ja gillar billig bolagsbira och folle är så jävla nice. Ska man knarka blir det lsd eller tjack.. försöker hålla mig ifrån puder men ibland går det inte. Vad gör man inte för ngra timmars falsk lycka.
CHALLE: Vid löning… typ Staropramen kanske. Alla andra dagar: Pripps blå och nån kir ibland om man vill lyxa. Folle: Carlsberg… Knark? Fan… håller mig mest till rökat då. Tjack är ingen jättefavorit, har bara blivit nåra gånger på fyllan. Piller försöker jag hålla mig undan, kanske sömntabletter eller nåt annat skit då… Favoritskiva är svårt… Kan nog inte säga sådär rakt av. Har lyssnat en hel del på Neurosis tre senaste plattor (de enda man behöver) på sistone. Duger ju… Annars vet jag inte.

5. Hur i helevete finanseras alla dessa skivor? Det maste finnas nagon slags otrevlig komprimiss med i bilden, prostitution, arbete, arv, fortids-pension, dylika haleri, bostads-lurendrageri etc.

FISEN: Om du kollar på diskografin för D-Takt & Råpunk Records som vi har på våran myspace sida så ser du att det står SOLDOUT på det mesta. Vi hade en utgift i början när vi släppte dom 2-3 första skivorna. Nu går pengarna mest bara runt hela tiden. Det gäller bara att hålla i pengarna och stoppa undan när man krängt iväg ett större lass. Vi släpper en skiva, säljer slut på den och för pengarna vi får in lägger vi på nästa släpp. Warvictims har ju släppt diverse skivor på en jävla massa bolag också. För varje släpp vi gör så får vi ju standard dealen på 10% på upptrycknaden = 50ex på en 500ex upplaga. Vi behåller och ger bort 10-15ex och säljer resten. 35ex x 80kr/st. Rätt bra startkapital om man vill spela in några nya låtar eller släppa en skiva. Sen så har man ju inte ett fläckfritt förflutet direkt. Klart det är en del prostitution och ett bra betalt heltidsarbete iblandat också.
FETEBOB: Fisen säljer röven. Det får ja inte säga egentligen men han har ett par damer som han behagar mot betalning så skivor kan falla i händerna på otacksamma punksvin som ska ha allt gratis hela tiden. Lyckligtvis e jag inte med i skivbolaget, skulle aldrig palla att ha med så mycket idioter att göra. Folk kan dra åt helvete.

6. Apropa pengar, min granne har i Hackney, Paco fran La Vida Es Un Mus Discos, sa att ni ar skyldiga honom en massa pengar. Ar det en nagot ni har tankt att betala eller ar det sahar ni gor affarer?

FISEN: Vad fan är det för snack? Skulle aldrig blås nån på pengar! Vad fan skulle vi tjäna på att lura nån snubbe som heter Paco från Hackney på några kronor? Det slår ju bara tillbaka dubbelt upp. Vi har inte riktigt det i oss, att blåsa folk på stål. Be han maila oss istället: skitliv666@gmail.com så får vi försöka reda ut vad som är galet.

7. Ar ni for eller emot krig? All dess krig-porr som ni har pa era skivor och kan tolkas lite hur som helst. Warvictims ar ett svenskt band. Jag tvivlar pa att ni har mycket erfarenhet av krig, mord, doda barn, massgravar, vapen, blod, missiler, bomber och sa vidare. Jag menar, hur kan jag saga det sa klart som mojligt: varfor all fokus pa krig?

FISEN: Har ingen som helst erfarenhet av krig. Det närmsta jag kommit kriget är via en massa polare som invandrat till Sverige för att dom haft krig i sitt hemland. Har hört en hel del sjuka historier. Det började mest som ett roligt skämt, ”fan vi kör krigspunk, tradiga låtar med endast texter om krig och skit”. Sen första inspelningen så måste jag ändå säga att vi har utvecklat allt det där. Challe läser på och pluggar nya inriktningar inom området krig inför nästan varje text han gör. Han lägger ner nästan lite onödigt mycket tid på sina texter ibland kan jag tycka. Men visst blir resultatet oftast jävligt bra därefter. Det är ju svårt att inte återupprepa sig när vi snart gjort över 80 låtar med fokusen nästan oavkortat enbart på krig. Vi har ju som sagt utvidgat oss lite på senare inspelningar med andra ämnen som känns lite mer relevant och som kanske berör oss lite mer.
FETEBOB: Krig är verklighet och man kan försöka sig på att förstå krig även om man fysiskt inte närvarat vid det. Jag läser allt ja kommer över om krig och dess fasor för att ja vill förstå vad som får normala tänkande individer att betee sig så omänskligt som man gör in en krigssituation. Vi upplever oxå krig, genom statens sätt att hunsa oss har livet blivigt ett krig mot etablissimanget och det är ganska så jävligt ibland det med.
CHALLE: Klart vi är emot krig. Ingen vettig människa är väl FÖR krig? Däremot har jag under åren insett att jag är väldigt fascinerad av krigets historia och alla mäktiga slag. Kolla bara på Andra världskriget (det mest intressanta enligt mig), det finns hur mycket som helst att läsa på om där och har man väl börjat är det svårt att inte bli imponerad om du förstår hur jag menar. Är väl inte direkt nån bokmal så, men ibland kan det hända man bläddrar lite hos nån polare eller så. Sen kan man ju alltid glo på film för inspiration också…

8. Vad tycks om den har nya moderna d-beaten som speals nastan alltid av amerikanska eller svenska band, och det ar en javla massa gubbkass metal och melodier och san skit. Kommer inte ihag namnen pa de dar banden for de ar bara total skit, men jag tror nog allt att ni vet vilka jag menar. Tycker ni om metal melodi skit crust d-beat? Vad hande med oljuds elementet i d-beat? Varfor all den har forbaskade fokusen pa bra studio ljud? Att ni inte gillar Discharge sa mycket ar ju redan etablerat tidigt i intervjun men deras motto var som sagt "noise not music" - nu verkar det som kukbanden spelar "studio not punk".

FISEN: Skit i allt, spela och lyssna på vad fan du vill! Är du inne på metal, visst kör det stuket då. Jag kommer dock inte gå på era konserter och köpa era skivor, för den musiken tilltalar inte riktigt mig. Vill man ha bra ljud så måste man få ha det, vill man ha kassettporta ljud så måste man få ha det. Det är väl upp till dom i bandet och avgöra vad man ska lira för musik och vad man använder för grejer när man spelar in. Vissa dagar vill man lyssna på Disclose och jappe-stuket, andra dagar vill man lyssna på lite ”lyxigare” punk som Wolfbrigade och sånt vev. Men överpolerade mögband där man hör hur mycket tid dom lagt ner i studion är bara jobbigt att lyssna på, det måste finnas en känsla i det man gör också. Att bojkotta ett band för hur pass bra ljud man har på senaste skivan ger jag inte mycket för. Om tangentbordstuffingarna tycker att vi är sjukigt i trovärdighet bara för att vi vevat in ett par stänkare i en bra studio skiter jag fullständigt i. Jag är hur som helst lite av en allätare som har sina rötter i punken. Det kommer komma en riktig jävla råpunksinspelning med Warre en vacker dag ska du se. Då lär man få skit för det också. Det spelar som ingen roll, vad man än gör så är alltid åsiktspolisen snabb med att påpeka på vad man gör för fel.
CHALLE: Har inte tänkt så mycket på frågan faktiskt, så jag antar att det inte direkt är något som intresserar mig. Vet inte exakt vad du anser är metal-melodier eller inte, vi är ju i närheten i några låtar på LPn… om du inte tänker på den s k "neo-crusten". Jag gillar en hel den av den crusten, anser förövrigt att TRAGEDY är ett av världens bästa band. Bara det. Men smaken är som arslet. Sen tycker jag att det bara låter löjligt och gå och snacka om "oljuds d-beat". Spela roll vafan det är bara det är bra. Eller hur!? Jag bryr mig bara mindre om band som försöker vara "true" och all sån där skit. Är det bra så är det bra, oavsett om man har lyxigt ljud eller replokalsljud. Men någorlunda bra ljud föredrar jag i alla fall. Kalla mig fin i kanten om du vill… Dricker té vissa kvällar också…

9. Ok, enligt rykte ar sa ar ni inte radda for att apa Sika Apara stuket. Givetvis ar det en lat persons generalisering eftersom Sika A och Finnrec gjorde en javla massa bra saker och att saga att alla som ar diggar booze och d-beat ar inspirerade av Sika Apara ar darfor inte nodvandigt ratt. MEN, i ert fall, och da menar jag den haringa javla tidskriften Skitliv som ni ansvarar over, da ar det val ganska uppenbart var inspirationen ligger?

FISEN: Vi startade Skitliv! i ren tristess och på ren djävulskap för att röra om lite i punkgrytan. Det har vi ju lyckats ganska bra med må jag ju säga. Hehe. Jag har alltid velat göra ett zine sen jag gick i högstadiet, men har aldrig riktigt kommit till skott. Jag älskar Sika Äpärä och visst har dom alltid funnits i bakhuvudet när man klippt och klistrat. Men rent plagiat kan jag inte hålla med om att det är, vilket det verkar som att det är många som tycker. Visst har vi snott en del, det går det ju inte att sticka under stolen med. Men vi har snott lika mycket från andra zines som t. ex; Doomsday (där snodde vi bl.a idén till att ha med serier), HDHC (Andy hade mycket bra och underhållande inslag i sitt zine som vi snappat upp och förvrängt) och Filthnoise (där kan vi snacka sika stuk!). Men sånt är det ingen som tänker på. Vi använder kanske lite av samma språk som SÄ, det är väl det som gör att folk tycker att det är så lika. Vi brukar oftast läsa på lite om dom banden som vi intervjuar och ibland ställer vi frågor på saker som vi själva privat tycker vore intressant att veta. Vi har jävligt bra insyn i punkscenen och får ibland höra en hel del skvaller och roliga historier som kanske inte så många andra får höra och känner till. Sika körde ju bara rakt över disk och sket i allt. Man vill ju ändå att det ska se bra ut hur konstigt det än låter. Och med det menar jag inte att Sika Äpärä inte la ner nån tid på sitt zine. Sen så tycker jag att vi släppt en hel del råa band på D-Takt & Råpunk och framtiden ser bara ljusare ut. Finn Records va ett av Sveriges bästa punkbolag på den tiden dom va som mest aktiva. Dom har gett ut många guldkorn som har förgyllt många urballade fester, surt att dom la ner.
FETEBOB: jag har aldrig läst det zinet. Jag rår inte för vad som försegick före min tid. Samma sociala situationer kanske skapar likadana mäniskor, eller? Jag skiter i vilket, har aldrig mött dem eller vill veta ngt om dem.
CHALLE: Från min sida har det inte varit medvetet att apa efter Sika Äpärä egentligen, de har väl mer legat som inspirationskälla i bakhuvudet. Om du jämför vårat zine med Jallo och Finnens så är de ganska olika faktiskt. Speciellt vad det gäller frågor och layout. Men ibland har vi såklart med flirt flörtat lite med Sika, mer som en hyllning… Annars håller jag med va Fete-Bob säger här ovan om "samma sociala situationer". Tror mycket väl det kan vara just så. Bläddrade i nåt nr av Sika första gången runt ..93 och tyckte det va en rolig tidning, började själv göra zine runt då, men har aldrig höjt de till gudar. Men de gjorde en rolig grej och gjorde det jävligt bra!

10. Om man tar ett perspektiv som ar baserat utanfran Sverige, det vill saga fran varlden dar extrema forhallande som tex krig, hemloshet, "riktig" fattighet osv existerar varje dag, (som det absolut inte gor i trygga, rena, fredsamma Sverige), da forsvinner lite av den dar attraktionen av den klassika svenska punkattityden, du vet, vara kaxig och supa och leva javel etc. Pa samma satt kan man aven fundera over alla dessa svenska band som skriker och haller pa om deras javla bomber och samhallets orattigheter, polisbrutalitet och sa vidare, trots att det inte finns nagot sant alls i Sverige. Kommentar?

FISEN: Vi är så jävla ynkliga och små när det kommer till såna här stora frågor. Som jag faktiskt tycker att detta är. Vi ska vara väldigt glada med att vi inte har några krig här i Sverige och att vi tvingas lämna vårat hemland för ett nytt okänt främmande land med helt andra kulturer och där folk pratar ett språk man inte förstår. På den punkten är vi jävligt lyckligt lottade. Men visst finns det fattigdom (men inte i den utsträckning som du säkert menar). Jag har dålig koll på hur stort antal hemlösa som tvingas bo på offentliga toaletter och i trappuppgångar här i vårat trygga lilla Sverige. Men visst existerar dom. Det är bara det att systemet och samhället är bra på att sopa skiten under mattan och dölja alla obekväma ”problem”. När det kommer till polisbrutalitet och maktmissbruk så kvarstår ju faktum att för bara några år sen sköts en demonstrant i ryggen på en helt öppen gata mitt i centrala Göteborg av polisen. Demonstranter och andra människor som faktiskt vågar yttra sina åsikter får gång på gång smaka på både fysiska och psykiska förgrep. Så att säga att det inte alls finns några orättvisor och förtryck på hemmaplan vore lögn. Men jag kan hålla med om att vi har det sjukt bra. Jag blir så jävla förbannad när man hör snorungar som klagar på hur för jävligt dom har det med noll kronor på mobilen och inga polare på facebook. Fy fan säger jag bara! Sen så finns det ju dom som lägger ner all sin energi på att t. ex klaga på att priset på en 7” höjts från 25kr till 30kr. Sånt där gör mig också irriterad. Lägg kraften på lite viktigare frågor vet jag. Men vart ska man börja? Jag är långt ifrån perfekt och drar själv inte många strån till stacken, men jag gör vad jag kan. En punktext förändrar ju tyvärr inte världen.
FETEBOB: jag är inte en vän av jämförelser av andra länder då ja inte vet ngt om det men ja vet att det finns hemlöshet och fattiga mäniskor i Sverige idag och för varje år dras snaran åt och vi tvingas att följa efter den utveckling som fortgår i europa, vi får ett samhälle som likna det usa har idag. Det är sant att Sverige fortfarande är ganska enkelt att leva i men det kommer en tid då knivarna läggs mot våra strupar och då får vi se vem som överlever.
CHALLE: Hängde inte alls med där faktiskt. Vet inte vad du frågar. Kanske är jag för trött för att försöka briljera i nyskapande politiska tankar och insikter. Tack ändå.

11. For ovrigt?

FETEBOB: egentligen är allt redan försent och mäniskans öde förseglat men i väntan på domedagen tycker ja vi kan försöka orka göra det så jävligt som möjligt för borgaras, polis och besuttna klasser i allmänhet. Dem ska fan få se vad som händer när man exkluderar och stämplar folk som oumbärliga. Warvictims är emot krig men inte våld i försvarssyfte. Alla ni som snackar skit om oss kan dra åt helvete vi klarar oss utan er.
FISEN: Kunde fan inte ha sagt det bättre. Dra åt helvete! Sköt ert sköter vi vårt.
CHALLE: Tack för intervjun då. Skål.