Thursday, January 12, 2012

Frasiga crust-våfflor med grädde & mylta (in swedish)

INGREDIENSER:
200 g smör
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
8 dl mjölk (jag hade laktosfri endast för att en i middagssällskapet är intolerant)
- - - - - - - - - - - - - -
Grädde (socker)
Hjortronsylt
Frysta/färska bär

GÖR SÅ HÄR:
Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret till en jämn smet. Vi gjorde misstaget att använda elvisp och det gick ju åt helvete (se bild), så handvisp är att rekommendera, både för smeten och grädden.
Hetta upp ett våffeljärn. Innan man gräddar första våfflan så penslar man laggen rikligt med smör.
Grädda tills att lampan på våffeljärnets slocknat eller kolla av nån gång efter 2min. Våfflorna ska ha lite gyllenbrun färg innan dem är helt klara. Vispa i smeten mellan varje våffla för att få en ny fin smet för varje gång. Serveras helst direkt ifrån järnet med en klick grädde och sylt. Lägg gärna på färska bär också om du vill lyxa på. Ett glas iskall mjölk skadar heller inte.

MATLAGNINGSMUSIK:
* Ursut - Dårarnas paradis
* Ane Brun - It all starts with one

Receptet är taget härifrån. Tänkt vad en månads pause ifrån musicerandet återupptar både inspiration och pepp. Våfflor är ju inte det svåraste att göra direkt, men satans gött! Receptet är tillägnat Per-Ola, med lite tur kommer det fler i framtiden.

1 comment:

Per-Ola said...

Haha, tack som fan! :-)