Tuesday, September 8, 2009

Fyra nya recensioner på IKON 1931

SKITLIV! - V/a - 2xCD
I slutet av 2005 startade Sylen och Challe fanzinet Skitliv! Redan på förhand bestämdes att det skulle bli tio nummer, vilket tog till slutet av 2008 att genomföra. Mer som en rolig grej växte idén om en fet samling med alla band som medverkat i tidningen fram. Riktigt så heltäckande blev det inte men 48 band ur den svenska hardcorepunk-scenen är inte långt ifrån.

Följande text står tryckt på skivan: "Sveriges bästa rå-punk comp" och jag kan inte annat än hålla med. Skitsystem, Tortyr, Driller Killer, Mob 47, M:40, Krigshot, Anti Cimex och Acursed är några exempel på banden som återfinns på denna fullmatade dubbelcd. Har du minsta lilla intresse av den riktigt ilskna och råa punken som ständigt är aktuellt underground är Skitliv! det givna köpet.

- - - - - - - - - -

TORTYR - Ingen kommer undan - 12"/CD
Ännu ett svenskt kängpunkvidunder att slå på stora trumman för är Finspångska Tortyr. Tänk mästarna i Skitsystem men addera lite extra ilska och du hamnar rätt i dystopiska samhällsskildringar och ett elakt crustigt driv som funkar perfekt. Ingen Ånger, Jag Faller och Ingen Kommer Undan är favoritlåtarna. De två sistnämnda gästgapar Tomas Lindberg (Disfear, The Great Deciever, ex-Skitsystem, At The Gates m.fl) på och även om hans bidrag mest är kul och inte tillför så mycket till helheten är det kul när en gammal skrikprofil figurerar hos nyare förmågor.

Jag är stormförtjust i det musikaliska rens som presenteras men efter 25 minuter är jag rätt matt och mätt av allt hat, mörker och elände som genomsyrar lyriken. Inget hopp och ingen ljusning i sikte är hårdsmält och förlamande. Trots mörkret ser framtiden ljus ut för albumdebuterande Tortyr.

- - - - - - - - - -

MODERAT LIKVIDATION - Mammutation - 12"/CD
1993 kom samlingen med den uppseendeväckande titeln Kuknacke. Det mesta, eller om det möjligen var allt, material som Malmös Moderat Likvidation gav ifrån sig under de verksamma åren 1980-1985. Som ett av de första D-takt-punkbanden i Sverige är den kompletterande samlingen givetvis intressant. Sen hände inget. Sen hände inget igen. Och så 2005 lades det upp en officiell hemsida. Några spelningar senare kommer en platta och visst befarar man magplask av medelålders övervintrade punkare.
Så blir det inte alls. Visst skulle det inte skada med lite mer variation men här finns gott om vitala nummer där den lugnare Hål I Marken sticker ut extra. Sen finns det en hel hop slagkraftiga hårda punkstänkare som Britta, Masspsykos, Stress och Mammut som klart och tydligt visar att gammal faktiskt är äldst. Att skånska är punkspråket nummer ett står dessutom bortom varje tvivel.

- - - - - - - - - -

WARVICTIMS - Dogs of war - 7"
Det var ett bra tag sen jag spelade någon vinylsingel. Att sångaren låter som ett jordskalv och musiken plöjer sig fram som en skördetröska känns rätt skönt en kort stund. Inser snart problemet med varvantal och vid korrigering till 45 varv låter Warvictims mer som jag förväntat mig. Hård och smutsig hardcorepunk, inte helt olikt Mob47s engelska material.

Fyra låtar; Dogs Of War, Neverending Nightmare, A Terrifying Vision och How Many More Must Die?, två på vardera sida. Samtliga texter handlar om krig och ställer sig skarpt kritiska till det. Lite mer variation skulle behövas för ett fullängdsformat men som singel är det trivsamt och behagligt.

Samtliga recensioner av Roger Bengtsson. För mer info: IKON 1931

No comments: