Wednesday, January 26, 2011

Veckans dox: En ofullbordad film (in swedish)

Likt 138:an så satt jag också bänkad i soffan för att kolla in veckans dox som alltid. Denna vecka:
En ofullbordad film.

Nazisterna gjorde absolut ingen skillnad på folk och folk, vilket dem försökte förmedla i denna obehagliga propagandavideo om Warszawas getto. Man filmade de judar som fortfarande hade fett på kroppen sitta och äta lyx. Man filmade en vacker begravning där de sörjande fick ta farväl av sin älskade en gång för alla. Allt iscensatt av nazisterna för att visa världen om att judarna minsann levde gött. Vissa av klippen fick man ta om flera gånger för att det skulle se mer verklighetstroget ut. Den "riktiga" verkligheten talade ett annat språk.
Den vackra restaurangen med fina betjänter va egentligen en smutsig bakgata där hungriga och undernärda människor letade febrilt efter föda i en container. En judinna ser på bilderna från den vackra begravningen och säger "judar begravdes inte i kistor".
Sedan får vi se döda kroppar utspritt på gatan med ca 100 meters mellanrum. Folk går bara förbi, paralyserade av skräck. Efter dem legat och förruttnat ett tag fraktades dem bort på en vagn. Vilken värdig begravning. Jag blev illa till mods och min sambo fällde tårar.

4 comments:

Herral de Santina said...

Ja fy helvete vilken film. Ännu värre att se är man har barn.

Nalle said...

Kollar du på någonting annat än dokumentärer?

D-takt & Råpunk said...

138: sett "kärlek på beställning"? har inget med nazister eller barn att göra. men den är fullmatad med obekväma och nästintill overkliga situationer. finns också på svtplay.

nalle: klart jag gör, fast det är mest "hollywood-usa är bäst" filmer. ett bra tidsfördriv, men inte så mycket mer än så. är bara onödigt och överflödigt att skriva om.

Slobodan Burgher said...

Fan, synd att jag inte kan kolla på just den filmen på Svtplay (kan bara kolla på ursvenska program när man är utomlands)...